Partnerstvo za spremembe

Zaposleni v javni upravi in gospodarstvu skupaj premikamo meje, rušimo stereotipe in ustvarjamo pozitivne zgodbe
Preberite več

 

SPLETNA STRAN PARTNERSTVA ZA SPREMEMBE

Partnerstvo za spremembe je program inovativnega sodelovanja med zaposlenimi v slovenskem javnem in zasebnem sektorju s ciljem prenosa in uporabe dobrih idej, praks in uporabnih rešitev, ter izmenjave zaposlenih. Gre za program, kjer zaposleni v javni upravi in gospodarstvu skupaj premikajo meje, rušijo stereotipe in ustvarjajo pozitivne zgodbe ter dokazujejo, da sodelovanje med javno upravo in gospodarstvom na nov, drugačen in inovativen način deluje.

Ideja za Partnerstvo za spremembe se je rodila v sproščenem pogovoru »na pici in pivu« med mladimi iz Snežne kepe in ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem. V iskanju rešitev za boljše povezovanje javne uprave in gospodarstva je vzniknila ideja o izmenjavi zaposlenih med gospodarstvom in Ministrstvom za javno upravo. Junija 2015 se je tako začel pilotni projekt Partnerstvo za spremembe in prva izmenjava zaposlenih, kjer je sodelovalo 27 zaposlenih, 23 podjetij in Ministrstvo za javno upravo. Sodelujoči so že v prvem krogu porušili marsikateri stereotip, predvsem tistega o "leni javni upravi".

Drugi krog - skupno iskanje rešitev
Po uspešni prvi izmenjavi zaposlenih se je jeseni leta 2015 projektu, ki sta ga kot krovna koordinatorja vodila AmCham Slovenija in Ministrstvo za javno upravo, pridružilo že več ministrstev (poleg Ministrstva za javno upravo še Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Ministrstvo za finance ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport) ter več kot 30 slovenskih in mednarodnih podjetij. Sodelujoči v projektu so skupaj izbrali pet izzivov, na katere so zaposleni iz gospodarstva in sodelujočih ministrstev skozi leto iskali rešitve.

Junija leta 2016 je potekala druga izmenjava zaposlenih, kjer je sodelovalo že 67 zaposlenih, 30 podjetij in pet ministrstev. Po uspešno izpeljanih izmenjavah je pet skupin na zaključni prireditvi predstavilo pet rešitev za zastavljenih pet izzivov in si zadalo, da jih v naslednjem krogu Partnerstva za spremembe tudi implementira.

»Partnerstvo za spremembe je odličen način za doseganje sprememb in kot takega ga ne poznamo le v Sloveniji, ampak ga prepoznava tudi mednarodno okolje. Prav iz Partnerstva za spremembe so izšli trije slogani, ki jih dosledno upoštevam pri svojem delu, in to so partnersko sodelovanje, igriva inovativnost in drzna odgovornost.«

Boris Koprivnikar, podpredsednik Vlade RS, minister za javno upravo in častni pokrovitelj programa

Tretji krog - implementacija
V tretjem krogu Partnerstva za spremembe se je skupina sodelujočih še povečala, sodelovalo je namreč 75 zaposlenih, 36 podjetij in 6 ministrstev. Partnerji za spremembe so našli in v praksi implementirali rešitve za večjo motiviranost zaposlenih v javni upravi, okrepili medresorsko sodelovanje, začrtali učne programe za 21. stoletje, oblikovali uporabnikom prijazne e-storitve in razširili prepoznavnost blagovne znamke I feel Slovenija v gospodarstvu. Implementacijo vseh petih rešitev v praksi so sodelujoči predstavili na zaključni prireditvi tretjega kroga, še pred tem pa je potekala že tretja izmenjava zaposlenih med gospodarstvom in javno upravo, ki je znova pokazala, da se s sodelovanjem in povezovanjem lahko doseže presežke.

Partnerstvo za spremembe je s spreminjanjem miselnosti, učenjem in spodbujanjem sodelovanja in krepitvijo vloge posameznika uvedel koncept  inovativnega soustvarjanja v slovenski družbi, kot ga še ni bilo. Razkorak med javnim in zasebnim sektorjem se vse prevečkrat zdi prevelik, pobudnikoma projekta, AmCham Slovenija in Ministrstvu za javno upravo, pa je uspelo skoraj nemogoče, saj sta povezala Slovenijo v sodelovanju in spisala zgodbo, ki je prinesla le dobre rezultate.

Program Partnerstvo za spremembe je prva priznanja dobil tudi že v tujini. Leta 2016 je program s strani mreže AmChams in Europe, ki povezuje 44 držav in 46 AmChamov iz Evrope in Evrazije, prejel nagrado Creative Network Award za najboljšo prakso. Julija 2016 smo program Partnerstvo za spremembe prijavili tudi na razpis OECD za inovacije v javnem sektorju, kjer iščejo globalno zanimive zgodbe. Med več kot 150 prispelimi prijavami smo se uspeli uvrstiti v ožji izbor in se predstavili na eni izmed največjih letnih vladnih konferenc februarja letos v Dubaju. Številne države so nad programom navdušene in si želijo, da bi ga implementirale.

Četrti krog – skupaj rešujemo izzive
Od septembra dalje se Partnerstvo za spremembe nadaljuje v 4. krogu. Vrata smo odprli za vse, ki prepoznavajo pomen vrednot drzna odgovornost, igriva inovativnost in partnersko sodelovanje, in iščemo rešitve za probleme, ki so jih prepoznali različni deležniki v družbi in jih prijavili na natečaj. Dobili smo kar 31 prijav in izmed teh izbrali tri izzive, ki jih skozi celotni 4. krog s sodelovanjem rešujemo. Kako prepoznati in obdržati talente v gospodarstvu, kako očistiti Slovenijo papirnatih računov in kako z ambicijo »Slovenija, zelena referenčna država v digitalni Evropi« navdušiti 300.000 Slovencev so trije izzivi, ki so navdušili največ ljudi. Do junija bomo izdelali prototipe za rešitev omenjenih izzivov. Tako se uresničuje naša želja in Partnerstvo za spremembe postaja nacionalna inovativna platforma sodelovanja, kjer noben izziv ni pretežak.

Tudi v 4. krogu bomo ohranili izmenjave zaposlenih med javnim sektorjem in podjetji, člani AmCham Slovenija. Izmenjave bodo potekale v tednu med 9. in 13. aprilom 2017.

Partnerstvo za spremembe v številkah:

2017

75

zaposlenih

  •  

36

podjetij

  •  

6

ministrstev

2016

67

zaposlenih

  •  

30

podjetij

  •  

5

ministrstev

2015

27

zaposlenih

  •  

23

podjetij

  •  

1

ministrstvo